7 idei de retinut despre plansul copiilor
7 idei de retinut despre plansul copiilor
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
- Bebelusii nu pot comunica prin vorbe si gesturi voluntare. In schimb, pot zambi si pot plange si au nevoie de reactia unui adult in ambele situatii pentru a se dezvolta echilibrat in plan emotional.
- Daca incercarile unui copil mic de a-si exprima tristetea si furia sunt in mod constant ignorate sau suprimate, acesta nu va invata cum sa si le exprime corect prin cuvinte. Plansul copilului trebuie sa primeasca un raspuns adecvat din partea parintelui astfel incat micutul sa inteleaga ca si tristetea sau furia sunt sentimente acceptate si sa poata ulterior sa si le exprime adecvat prin cuvinte in loc sa le “deturneze” in comportamente problematice.
- Un copil care primeste reactii adecvate, afectiunea si sprijinul parintelui numai cand se comporta “bine” va incepe sa isi ascunda sau sa isi mascheze emotiile negative, la inceput fata de ceilalti, apoi chiar si fata de sine insusi. Acest copil are toate sansele sa devina un adult care sa nu stie cum sa isi exprime si sa isi consume emotiile negative, transformandu-le in boli si dezechilibre psihice.
- Frustrarile pe care copilul nu este lasat sa si le exprime nu dispar pur si simplu. Ele sunt reprimate si transformate in timp in alte reactii (inclusiv boli) si in comportamente problematice, chiar agresive. Frustrarile nu dispar numai prin faptul ca ne prefacem ca nu le vedem. Ele au nevoie sa fie intelese, acceptate si consumate in momentul la care apar. Orice reactie de furie aparent nejustificata a copilului ascunde in spate un istoric de frustrari neadresate corect.
- Copilul mic care este ignorat sau pedepsit atunci cand are cel mai mult nevoie sa fie inteles – cand e speriat, frustrat, neajutorat – nu va invata sa fie empatic si sa ofere, la randul sau, suport emotional celorlati. Nu este de mirare ca, odata ajuns la adolescenta si apoi la varsta adulta, va oferi parintilor sai aceeasi lipsa de intelegere si compasiune de care a avut parte in copilaria sa timpurie. Ca sa stii sa oferi compasiune trebuie sa fi invatat sa o primesti.
- Copilul care nu a primit sprijin emotional neconditionat din partea parintilor sai va proceda exact la fel cu propriii sai copii, perpetuand de-al lungul generatiilor un model de relationare disfunctional si generator de dezechilibre psihice.
- Plansul unui copil este precum alarma unui detector de fum. Ne arata ca undeva arde un foc mocnit. Daca parintele nu incearca sa descopere sursa reala a frustrarii copilului pentru a o elibera, “focul” va izbucni cu siguranta mai tarziu sub forma unei crize de afect sau chiar a unei reactii agresive a copilului.
Publicat de: KidSpots