Campania Povesti Animate

Cititi aici cateva sfaturi pentru a dezvolta creativitatea și originalitatea celor mici. Copilul tau se remarca deja prin aceste doua calitati? Inscrie o poveste scrisa de el pe www.povestianimate.ro si poate castiga propriul desen animat pe Nickelodeon, o excursie la Parcul de distractii Nickelodeon din Madrid si multe alte premii.

cum sa crestem un copil creativ

CUM SA CRESTEM UN COPIL CREATIV

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Orice parinte isi doreste sa aiba un copil creativ, care sa gaseasca solutii ingenioase si originale la problemele si situatiile de viata cu care se confrunta, nutrind speranta ca, intr-o buna zi, va deveni poate un antreprenor de succes si va schimba prin ideile sale viata celor din jur. Chiar si in lumea prezenta a afacerilor, a devenit evident ca, datorita accesului facil la tehnologie (sub orice forma), este o provocare sa te diferentiezi de ceilalti, fiind critic sa “gandesti altfel” pentru a reusi. Antreprenoriatul si mai ales succesul in afaceri sunt asociate cu originalitatea si creativitatea. Par a fi doua competente cheie de care va depinde si succesul copiilor nostri, in egala masura.

Cum ii ajutam pe copii sa fie creativi si originali?

Unii copii se nasc cu o “doza” mai mare de creativitate, aceasta depinzand, desigur, si de nivelul general al inteligentei. Totusi, specialistii in dezvoltarea copilului sunt de acord ca, dincolo de componenta genetica, creativitatea poate fi cultivata prin modul in care ne crestem copiii si oportunitatile de invatare pe care le oferim. Iata cateva idei simple care, aplicate consecvent, sunt de mare folos in a-i face pe copii sa caute si sa gaseasca solutii originale la problemele lor:

1. Cititi-le povesti si, mai ales, incurajati-i sa isi creeze singuri propriile povesti! Spre exemplu, incercati impreuna sa va imaginati finaluri diferite pentru povestile clasice. Adresati copiilor intrebari deschise (ex: “ce s-ar intampla daca …?”) si incurajati-i sa exploreze mai multe optiuni. Sau, cititi-le doar o parte din poveste si lasati-i sa isi imagineze singuri cum se termina. Mai puteti organiza un concurs in care fiecare participant la poveste spune pe rand cate o bucata din aceasta, povestea urmand a fi completata de urmatorul participant. Fiti siguri ca se vor amuza copios!

2. Utilizati – cu masura! – accesul la tehnologie (televizor, tableta etc) pentru a le stimula gandirea. Ne place sau nu, viitorul copiilor nostri va depinde de tehnologie mai mult decat credem noi astazi. Solutia nu este sa ii ferim de jocurile pe calculator si de desene animate, ci sa ii invatam sa le foloseasca inteligent si cu simt critic, evitand excesele de orice fel. Alegeti cu grija jocurile de pe tableta astfel incat sa le dezvolte copiilor logica si nu rapiditatea in reactii, si mai ales sa puna accent pe crearea de strategii si solutionarea conflictelor fara violenta, distrugere sau inselaciune, promovand in schimb valori etice si morale corecte. Stabiliti-le limite clare de timp de utilizare (in functie de varsta, conform recomandarilor specialistilor) si oferiti-le acces la material informativ de calitate, care sa le cultive creativitatea. Un exemplu de activitate de stimulare a creativitatii copiilor prin povesti si desene animate este campania “Povesti Animate” organizata de TELEKOM Romania in colaborare cu canalul de desene animate NICKELODEON (gasiti detalii pe www.povestianimate.ro ).

3. Creati-le nevoia de a gasi solutii. Se spune ca “nevoia te impinge de la spate”,acesta fiind motorul care pune in miscare mecanismele motivationale si cognitive interne necesare gasirii unei solutii. Confortul si lipsa provocarilor par a fi dusmanii progresului. Prin urmare, renuntati la a le pune copiilor imediat lumea la picioare si invatati-i intai sa ofere pentru a primi, si nu invers. Obisnuiti-i cu ideea ca trebuie sa depuna efort si sa astepte pentru a primi ce isi doresc. Cu siguranta ca vor gasi solutii ingenioase pentru a va convinge!

4. Oferiti-le oportunitati de a-si folosi imaginatia, punandu-le la dispozitie materiale simple din care sa isi creeze singuri jucarii, sau jocuri in care sa isi creeze singuri scenariile.

5. Incurajati joaca libera alaturi de alti copii de varste diferite pentru a-i lasa sa invete unii de la altii si a-si exersa gandirea critica. Lasati-le copiilor dreptul de a-si decide singuri regulile de joc, de a-si negocia rolurile si a-si rezolva conflictele.

6. Ajutati-i sa isi dezvolte devreme si corect mecanismele cognitive ale motivatiei interne. Rasfatul si lipsa regulilor sunt inamicii motivatiei! Copilul rasfatat ajunge sa conditioneze orice efort al sau de primirea imediata a unei recompense, devenind dependent de aspectele materiale ale vietii. El nu isi dezvolta abilitatile de a rezolva probleme (pentru ca tot timpul i le-a rezolvat altcineva), si, mai ales, de a tolera frustrarile, pentru ca nu stie sa astepte, motivatia lui fiind ghidata de “aici si acum”.

Publicat de: KidSpots

error: Content is protected !!