Cum convingi copilul sa doarma in camera lui
Cum convingi copilul sa doarma in camera lui
Monica Bolocan, psiholog pentru copii
Multi parinti se plang ca dormitorul lor s-a transformat in “dormitorul comun al familiei” in care mami, tati si copilul impart acelasi pat, mai mult sau mai putin confortabil pentru adulti. Daca in cazul copiilor mici acest lucru nu pare a fi inca suparator pentru parinti, cand vorbim de copii de 8 – 10 ani situatia devine chiar problematica. De obicei, istoria incepe cu o scuza de genul “era bolnav si l-am lasat sa stea cu noi, sa ne fie mai usor sa il supraveghem” sau “se trezeste noaptea plangand si vine la noi”.
Trebuie sa fim sinceri si sa recunoastem ca si noua, parintilor, ne face placere sa simtim “puiul” aproape si sa avem siguranta ca nu i se intampla nimic peste noapte. Este, poate, si un mod de a compensa lipsa timpului petrecut cu copilul si faptul ca, prinsi in valtoarea problemelor de zi cu zi, avem din ce in ce mai putine momente in care sa ne bucuram, in liniste, ca ne tinem copilul in brate si il simtim fizic aproape.
Totusi, “dormitorul comun al familiei” nu este o solutie de termen lung nici pentru copil, nici pentru parintii a caror relatie de cuplu poate fi chiar afectata. Motivele pentru care copilul insista sa doarma cu “mami si tati” sunt foarte diverse si este necesara o intelegere profunda a acestora inainte de a decide cum este mai bine de procedat pentru a rezolva situatia. Cel mai frecvent vorbim despre o anxietate a copilului si despre frici de tot felul, dar mai pot fi si alte cauze mult mai subtile. Voi vorbi despre acestea intr-un alt articol intrucat este important sa fie adresata intai cauza acestui comportament si abia apoi sa fie luate masurile corecte de interventie.
Cum convingem copilul sa doarma singur in camera lui? Iata o procedura utila:
- Este necesara o discutie serioasa cu copilul inainte de a face orice schimbare, pentru a-l pregati corespunzator. Copilul trebuie sa inteleaga de ce mami si tati au luat aceasta decizie si de ce schimbarea este necesara (ex: “ai crescut, esti mare si ai camera ta”). Vor fi oferite exemple relevante din povesti, filme sau alte familii. Pe de alta parte, parintii trebuie sa inteleaga de ce copilul nu vrea sa doarma in camera lui si vor gasi impreuna solutii pentru fiecare argument pe care acesta il prezinta. La finalul discutiei, parintii si copilul vor face un plan pentru implementarea schimbarii si vor decide exact de cand aceasta devine aplicabila si in ce conditii.
- Daca este necesar, dormitorul copilului va fi rearanjat si redecorat la sugestiile acestuia pentru a-l face cat mai confortabil si placut. Este si o modalitate de a-l face pe copil sa accepte schimbarea, facand tranzitia mai usoara. Daca dormitorul este comun pentru mai multi copii, fiecare dintre acestia trebuie sa aiba “coltisorul” lui pe care sa il aranjeze dupa bunul plac. Unii copii se simt in siguranta sa aiba deasupra patului un “cort”. In plus, este mut mai interesant sa dormi intr-un cort in care poti chiar sa citesti o poveste la lumina lanternei …
- Va fi stabilita si aplicata o rutina de culcare astfel incat copilul sa se simta cat mai securizat emotional. Cititul unei povesti sau o simpla discutie despre intamplari placute sunt ingrediente importante ale acestei rutine. Parintii vor avea grija sa lase la indemana copilului un pahar cu apa si o sursa de lumina pe care sa o aprinda repede oricand are nevoie. Daca este cazul, poate fi folosita o lumina de veghe sau poate fi lasata usa intredeschisa. De asemenea, vor stabili o procedura prin care copilul sa ii poata chema daca are nevoie (poate fi folosit si un dispozitiv de tip walkie-talkie). Pentru copiii carora le este frica sa mearga noaptea la toaleta va fi stabilita si o procedura separata pentru urgente de acest tip. Trebuie avut totusi grija ca cel mic sa nu abuzeze de astfel de proceduri.
- Dupa implementarea schimbarii, daca cel mic continua sa se trezeasca noaptea si sa vina in camera parintilor, acestia il vor insoti in liniste inapoi in camera lui si se vor asigura ca adoarme linistit acolo. Copilul va fi laudat si apreciat ori de cate ori reuseste sa respecte planul. Pentru un timp, pana la intarirea noii rutine, poate fi folosit un tabel pe care sa fie lipite smiley-face-uri in fiecare dimineata. Spre exemplu, pentru o saptamana de nopti “reusite” se poate sarbatori in week-end printr-un timp special de joaca petrecut de intreaga familie
- In niciun caz si pentru niciun motiv copilul nu va mai fi lasat sa doarma in camera parintilor. Ca in cazul oricarei schimbari, secretul succesului sta in consecventa si perseverenta. Orice exceptie de la noua regula nu va face decat sa submineze tot efortul de a-l convinge pe copil ca este necesara si utila aceasta schimbare.
Procedura trebuie adaptata situatiei particulare din fiecare familie. Copiii reactioneaza diferit la schimbare in functie de cauza care sta la baza comportamentului lor. Unii copii accepta cu usurinta noua situatie in timp ce altii o traiesc ca pe o mica trauma. In cazul din urma, poate fi necesar ca, pentru o perioada, un parinte sa stea alaturi de copil in camera pana adoarme sau poate fi stabilita o rutina de securizare in care parintele sa vina peste noapte in camera copilului, la intervale de timp stabilite cu acesta, si sa il asigure ca totul este sub control. Scopul final nu este numai de a-l convinge pe copil sa doarma separat de parinti, ci si de a lua toate masurile ca acesta sa aiba un somn odihnitor si sa fie un copil fericit. Daca nimic nu functioneaza, este bine ca parintii sa apeleze la sprijinul unui psiholog care sa ii ajute sa identifice corect problema si sa creeze o procedura potrivita situatiei lor.
Publicat de: KidSpots