Cum sa-ti motivezi copilul sa-si faca temele

Cum sa-ti motivezi copilul sa-si faca temele

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Cateodata, copiii – mai ales cei cu probleme de atentie sau dificultati de invatare – pur si simplu nu vor sa-si faca temele. In cel mai bun caz, reusesc sa le duca la bun sfarsit dupa lupte grele, amenintari si presiuni, si sub supravegherea permanenta a unuia dintre parinti.

Auto-disciplina este una din abilitatile cheie ale reusitei scolare. Mai mult, are o importanta vitala pentru acei copii care au probleme de tip ADHD sau dificultati de invatare (scris, citit sau calcul si rationament matematic). Acesti copii trebuie sa invete cum sa-si gestioneze singuri timpul, cum sa-si seteze obiective si sa le indeplineasca nu numai in ce priveste temele pentru acasa, ci in toate aspectele vietii lor. Este foarte clar: daca un copil nu devine capabil sa-si gestioneze singur facutul temelor pentru acasa, va avea probleme si in a-si organiza viata de adult!

Cercetarile arata ca acele comportamente care sunt motivate intrinsec (ex: invat pentru a fi mandru de mine) sunt mult mai puternice si dureaza mai mult decat cele motivate extrinsec (ex: invat pentru a primi o recompensa). Dar cum ajungi aici?

  1. Defineste clar asteptarile pe care le ai de la copilul tau in privinta temelor. Implica-l in definirea acestor obiective, si renegociaza-le cu el periodic. Daca un copil nu intelege clar si nu agreaza ce astepti de la el, ai sanse maxime sa nu obtii nimic. Scrie-le si afiseaza-le la loc vizibil, pentru a le citi zilnic si dicuta cu copilul tau. Nu incepe cu obiective marete, ca de exemplu, sa-si faca toate temele in fiecare zi si sa ia numai calificative maxime. Incepe cu pasi mici. Abordeaza intai cele mai problematice domenii (ex: matematica). Pe masura ce obtii rezultate, poti “ridica stacheta”. Poti utiliza la inceput un sistem de “acumulare de puncte”, pe care le poate castiga atunci cand isi atinge obiectivele, sau le poate pierde cand esueaza. Agreaza cu el ce poate face cu punctele castigate. Este de preferat sa-i oferi la schimb activitati placute petrecute impreuna si nu cadouri sau timp pentru jocuri pe tableta.
  2. Supravegheaza-l si fii gata sa-l ajuti atunci cand are nevoie! Surprinde momentele cand face ce i-ai cerut, si lauda-l imediat. Fii cat se poate de specific in formularea laudelor. Arata-te implicat si interesat de ceea ce face. De exemplu, ii poti spune “Ma bucur ca ai reusit sa rezolvi singur acest exercitiu, sunt foarte mandru de tine! Arata-mi si mie cum ai facut.” Sau, poti aprecia efortul pe care l-a depus, chiar daca nu a a reusit sa faca singur tema, si sa-ti oferi suportul fara a-l critica. Cere-i sa-ti explice unde s-a blocat, si cautati impreuna solutia. Fa-l sa simta ca esti alaturi de el cand are nevoie si ca apreciezi eforturile lui, chiar daca nu reuseste.
  3. Cand nu reuseste sa-si termine lectiile la timp sau cand ia o nota proasta, nu exagera cu criticile. Nu-i tine predici interminabile. Nu face comparatie cu alti frati sau chiar cu tine insuti, cand erai ca el. Discuta cu el pentru a intelege ce anume l-a facut sa nu-si atinga obiectivul, si cum ar fi putut face altfel. Ajuta-l sa inteleaga unde a gresit si ce astepti de la el. Revizuieste-ti asteptarile, daca sunt prea inalte. Pasii mici sunt mai siguri!
  4. Concentreaza-te pe sentimente: multumirea ta, mandria lui, etc. Ajuta-l sa-si construiasca acel sistem intern de motivatie de care am vorbit mai sus, si sa nu “depinda” de recompense gen “o jumatate de ora in plus la tableta”. Evita sa utilizezi ca si recompensa comportamentele pe care nu ti le doresti (ca de exemplu, timpul excesiv petrecut la calculator)! Recompensele de acest tip pot fi folosite doar la inceput (daca nimic altceva nu functioneaza!), dar este vital sa fie inlocuite treptat cu sentimente.

Si nu in ultimul rand, nu uita: cheia succesului este sa fii calm, pozitiv si sa nu te abati de la regulile stabilite. Vom reveni si cu alte sfaturi utile pe aceasta tema. Succes!

Publicat de: SuntParinte.ro

error: Content is protected !!