Neuropsihologia pediatrica – ce este si cand este necesara
Monica Bolocan, psiholog pentru copii si adolescenti
Neuropsihologia clinica se ocupa cu intelegerea relatiei creier – comportament. Spre exemplu, cum poate o problema de sanatate a creierului sa afecteze abilitatea de concentrare a atentiei, memoria sau capacitatea de a rationa si de a rezolva probleme.
Investigatiile medicale (ex: EEG, CT, RMN) arata anomaliile organice (de structura) sau de functionare electrica, dar nu spun foarte mult despre cat de mult afecteaza aceste anomalii comportamentul si functionarea adaptativa (abilitatile de invatare si de viata, de zi cu zi) ale persoanei investigate.
Atunci cand abilitatile cognitive sunt afectate, intelegerea corecta a modului de functionare a creierului ajuta la stabilirea planurilor de interventie pentru reabilitare.
Evaluarea psihologica clinica vs evaluarea neuropsihologica
Evaluarea psihologica clinica adreseaza in special starea afectiv emotionala si comportamentul si este utila pentru stabilirea intrunirii criteriilor clinice si evaluarea gradului de severitate al unei eventuale tulburari psihiatrice.
Evaluarea neuropsihologica “scaneaza” cele mai cunoscute functii cognitive (ex: atentie, memorie, functii senzoriomotorii, limbaj etc) asociate unor arii corticale specifice (ariile Brodmann) pentru a stabili gradul de afectare functionala cerebrala. Vorbim de o evaluare mult mai complexa, care include si evaluarea psihologica clinica a comportamentului si starii afectiv-emotionale.
Ce este un neuropsiholog pediatric?
Neuropsihologul este un psiholog clinician acreditat care are formare profesionala in neuropsihologie. Cu ajutorul unor teste specifice, neuropsihologul evalueaza functiile cognitive importante cunoscute a fi asociate anumitor zone ale creierului (cortexului) pentru a depista tipul si gradul de severitate al anomaliilor de functionare sau existenta unor tipare de functionare cognitiva atipice.
Neuropsihologul pediatru este specializat si in psihologia dezvoltarii copilului. El are o intelegere profunda a modului in care se dezvolta creierul uman pe fiecare etapa de varsta, de la nastere si pana la maturizarea completa a creierului. De asemenea, sunt necesare cunostinte complexe de psihologie clinica pentru a avea o intelegere completa asupra patologiei comportamentului uman. Toate aceste cunostinte ajuta la intelegerea impactului psihologic pe care il pot avea diverse afectiuni neurologice, atat organice, cat si functionale, printre care amintim afectiuni neurologice si traumatisme cranio-cerebrale, tulburari de neurodezvoltare si alte afectiuni medicale cu influenta asupra functionarii creierului.
Rolul neuropsihologului
Neuropsihologul pediatru ajuta medicii (neurologi, psihiatri, neurochirurgi, etc), parintii si cadrele didactice sa inteleaga:
- Care este relatia dintre problemele medicale ale creierului si problemele afective, de comportament sau de invatare ale copilului
- Care este profilul neuropsihologic al copilului (puncte tari si puncte slabe) si ce plan de interventie i se potriveste cel mai bine
- Cum poate fi ajutat copilul sa isi imbunatateasca performanta scolara si abilitatile adaptative
- Care sunt tulburarile psihiatrice asociate problemelor neurologice si cum pot fi acestea gestionate
- Cum evolueaza functionarea cognitiva si starea psihica a copilului aflat sub tratament medical sau dupa o interventie neurochirurgicala si ce ajustari sunt necesare
In ce situatii este necesar sa apelezi la un neuropsiholog pediatru?
Exista o multitudine de situatii care impun o evaluare neuropsihologica, printre care:
- Afectiuni neurologice (ex: spina bifida, hidrocefalie, crize epileptice sau epilepsie, paralizie cerebrala, neurofibromatoza, tumori cerebrale etc)
- Afectarea creierului ca urmare a unui traumatism cranio-cerebral, accident vascular, lipsa oxigenului, infectii etc
- Alte probleme medicale precum prematuritatea, diabetul, afectiuni cronice respiratorii sau cardiovasculare, anumite boli genetice, afectiuni oncologice etc
- Expunerea la substante nocive, droguri, alcool, gaze (ex: monixid de carbon) etc
- Probleme de neurodezvoltare (ex: intarzierea in atingerea reperelor critice in dezvoltare intre 0 si 7 ani)
- Suspiciunea unor tulburari de neurodezvoltare: ADHD, tulburari de spectru autist, tulburari de limbaj si comunicare, tulburari specifice de invatare (dislexie, disgrafie, discalculie), deficit intelectual (retard), etc
- Orice modificare brusca in personalitatea, comportamentul, starea afectiva, performanta sportiva sau scolara a copilului etc
Astfel, neuropsihologul ajuta la intelegerea corecta a starii de sanatate mentala a copilului si construirea planurilor de tratament prin:
- Input in diagnosticul neurologic sau psihiatric
- Urmarirea evolutiei copilului inainte, in timpul si dupa tratament medical sau dupa o interventie chirurgicala (mai ales daca acestea impun anestezie generala)
- Construirea planurilor de interventie pentru reabilitare cognitiva.
Publicat de: REGINA MARIA Reteaua Privata de Sanatate