Warning: Use of undefined constant php - assumed 'php' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/bbscro/public_html/psiholog-copii.ro/wp-config.php on line 98
Probleme de sanatate care afecteaza comportamentul copiilor - Monica-Bolocan.ro

Probleme de sanatate care afecteaza comportamentul copiilor

Probleme de sanatate care afecteaza comportamentul copiilor

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Multi copii manifesta comportamente de tip hiperactivitate, nervozitate, probleme de memorare sau de concentrare a atentiei fara a insemna neaparat ca sufera de o tulburare comportamentala sau emotionala. Inainte de a ajunge la concluzia ca este vorba despre o cauza de natura psihologica, este necesar sa fie eliminate toate celelalte posibile cauze medicale “subtile” care genereaza astfel de comportamente.

Iata care sunt cele mai frecvente conditii medicale care pot genera probleme comportamentale si emotionale la copii:

  1. Hipoglicemia. Un nivel scazut al glicemiei determina comportamente de tip irascibilitate, dificultati de concentrare a atentiei si un nivel scazut de energie. Copiii care consuma prea multe alimente bogate in carbohidrati simpli (ex: dulciuri, paine alba, fast-food, produse de patiserie, chips-uri etc) pot avea probleme de acest tip. Aceste alimente genereaza doar pusee scurte de energie si duc la cresterea in rapida in greutate.
  2. Alergiile alimentare, in special cele determinate de aditivii alimentari, dau simptome comportamentale similare celor din ADHD (tulburarea de deficit de atentie si hiperactivitate).
  3. Disfunctii ale glandei tiroide (hipo sau hipertiroidism). Copiii cu astfel de probleme pot avea dificultati de concentrare a atentiei, stari de oboseala, anxietate, probleme de somn, neliniste.
  4. Probleme cardio-vasculare. Orice tip de problema in functionarea sistemului cardio-vascular care afecteaza fluxul normal de sange catre creier si, implicit, oxigenarea si hranirea adecvata a acestuia, poate determina scaderea capacitatii de invatare a copiilor.
  5. Dereglarea florei intestinale. Serotonina, neurotransmitatorul care regleaza starea emotionala, se gaseste si in tractul digestiv, prin urmare nivelul acesteia este influentat de dezechilibrele florei intestinale.
  6. Anemia (numarul insuficient de globule rosii din sange), determinata de insuficienta fierului din alimentatie sau de probleme de asimilare a fierului, duce la irascibilitate, oboseala si dificultati de invatare.
  7. 7. Problemele de somn duc la manifestari comportamentale de tip nervozitate, crize de afect, sensibilitate emotionala crescuta, dificultati de invatare. Inclusiv vegetatiile adenoide (polipii) duc la afectarea calitatii somnului deoarece copilul nu poate respira bine, si, in consecinta, creierul sau nu se oxigeneaza suficient. Cititi aici mai multe despre problemele de somn la copii.

Publicat de: KidSpots

error: Content is protected !!