Tableta – inamic sau prieten? Ce ne arata studiile
Sursa: KidSpots
Voi aborda, incepand cu articolul de astazi, un subiect extrem de discutat de parinti din intreaga lume. In toate societatile in care accesul la tehnologie (inclusiv internet) face parte din cotidian, parintii isi pun aceleasi intrebari. Este tableta un inamic sau un prieten pentru copiii nostri? Care sunt efectele asupra dezvoltarii creierului copiilor? Cat timp este bine sa petreaca pe tableta? Invata mai mult copiii folosind tableta? Si multe altele …. Vom intelege prin “tableta” orice fel de tehnologie cu touchscreen (telefon mobil, IPhone, tableta etc). Fac aceasta mentiune intrucat – in opiniile recente ale unor specialisti – tehnologia de tip touchscreen solicita creierul intr-un mod cu totul particular si diferit fata de calculatoarele clasice (cu mouse si tastatura) sau televizorul.
Pentru inceput, haideti sa aruncam o privire asupra a ceea ce ne spun specialistii si cercetatorii preocupati de acest subiect. Cu o mentiune: pentru a studia efectele pe termen lung a utilizarii tabletei asupra dezvoltarii creierului, este nevoie de studii longitudinale care sa se intinda pe perioade destul de lungi (de obicei minim 5, sau chiar 10 ani), ori dezvoltarea relativ recenta a acestei tehnologii nu permite inca acest lucru. Cu alte cuvinte, deocamdata putem doar intui, nu si masura in mod obiectiv, cum afecteaza tableta creierul si, implicit comportamentul copiilor pe termen lung.
Specialistii programului de pareting TRIPLE P (Positive Parenting Program) considera ca tableta a devenit deja unul dintre cele mai importante si frecvent utilizate instrumente de disciplinare a copiilor (sursa: www.triplep-parenting.net ). Parintii ofera timp de tableta ca recompensa, sau pedepsesc copiii interzicandu-le utilizarea acesteia pe perioade determinate. Astfel, intr-un raport recent al Childwise din Marea Britanie, mentionat intr-un articol publicat de BBC, se afirma ca viata copiilor nostri a devenit sufocata de tehnologie, tablete, laptop-uri, smartphone-uri si jocuri video. Conform unui studiu efectuat pe 2000 de copii intre 5 si 16 ani din Marea Britanie, cele mai populare “destinatii” sunt YouTube si jocul Minecraft. Mai mult, copiii au internalizat deja atat de mult utilizarea tehnologiei incat considera tableta ca pe ceva personal, iar utilizarea internetului este vazuta ca un drept fundamental si nu un privilegiu. Prin urmare, “a atenta” la timpul de tableta este un atac personal nemilos!
Conform aceleiasi surse, unul in trei copii cu varste intre 5 si 7 ani are deja tableta lui personala, iar doi din cinci copii din acest grup de varsta petrec zilnic mai mult de o ora pe internet. Copiii intre 13 si 16 ani petrec mai mult de doua ore si jumatate zilnic pe internet, cea mai populara destinatie fiind YouTube. In acest grup de varsta, 9 din 10 adolescenti au un Smartphone pe care il folosesc in principal pentru a accesa internetul sau a tine legatura cu prietenii prin retelele de socializare. De asemenea, isi folosesc telefoanele pentru a asculta muzica. Ce este mai important este ca 4 din 5 tineri utilizeaza simultan mai multe mijloace tehnologice pentru a se informa sau a comunica (multitasking): in timp ce se uita la televizor, navigheaza pe internet pe telefoanele mobile. Numai 17% se uita doar la televizor! Ce citesc tinerii cel mai frecvent pe internet? Manualele Minecraft! In mod firesc, cel mai mult din timpul liber al acestor tineri este dedicat navigarii pe internet, si mai apoi uitatului la televizor, pentru exercitii fizice ramanand foarte putin timp. In medie, tinerii petrec online intr-o noapte mai mult timp decat petrec cu activitati sportive in afara scolii intr-o saptamana.
Acest lucru ne demonstreaza, de fapt, cat de importanta a devenit tableta pentru copii, dovada ca utilizarea acesteia ca mijloc de disciplinare chiar functioneaza (cel putin pe termen scurt). Daca celor mici si adolescentilor nu le-ar pasa atat de mult, parintii ar folosi alte metode.
Acesta este, de fapt, un prim semnal de alarma: tableta a devenit mult prea importanta in viata copiilor, surclasand alte aspecte ale relationarii directe cu parintii. Punandu-se atat de mult accent pe tableta (ca recompensa sau pedeapsa), sunt excluse alte aspecte importante ale vietii de familie. In mod paradoxal, in era comunicarii riscam sa devenim, treptat, din ce in ce mai straini de copiii nostri.