Strategii pentru comportamentele problema

Strategii pentru comportamentele problema

Monica Bolocan, psiholog pentru copii

Toti copiii se comporta neadecvat din cand in cand si intodeauna exista un motiv pentru care fac acest lucru. In foarte rare cazuri, comportamentul problematic al unui copil (agresiv, opozitionist, dezorganizat, hiperactiv, impulsiv, etc) se datoreaza unei conditii obiective, medicale (este cazul copiilor cu intarzieri in dezvoltare, ADHD si alte tulburari psihiatrice). De cele mai multe ori, copilul pur si simplu “testeaza limitele” in incercarea de a vedea pana unde poate seta granita de putere in relatia cu cei din jur. Iata trei strategii de parenting importante in managementul comportamentelor problematice ale copiilor. Incepeti prin a le aplica pe acestea inainte de a trece la metode de disciplinare:

1. Responsabilizati copilul.

La orice varsta, un copil trebuie sa stie care sunt “regulile casei”, ce se asteapta de la el sa faca si cum anume trebuie sa se comporte in diferite situatii. Comunicarea clara este primul pas in responsabilizare. Timpul ideal pentru a discuta cu copilul aceste asteptari este in momentele pozitive, de calm si normalitate, si nu in tensiunea emotionala de dupa un incident de comportament. Copilul este cel mai receptiv atunci cand este relaxat si se simte bine. Spuneti-i copilului cum anume vreti sa se comporte si chiar faceti un joc de rol in care sa exersati acel comportament. Mentionati clar care sunt comportamentele pe care nu le tolerati, ca de exemplu “sa ii lovim pe ceilalti”, “sa folosim cuvinte urate” etc si stabiliti cu copilul ce alte alternative comportamentale sunt acceptabile. Puteti chiar folosi papusi pentru a “pune in scena” o situatie relevanta. Nu putem cere de la un copil sa se comporte adecvat daca nu ii explicam ce intelegem prin “adecvat” si nu ii setam limite clare. Nu toti copiii au abilitatea de a-si da seama singuri ce asteapta parintii de la ei! A stabili limite inseamna totodata si a stabili consecinte pentru incalcarea lor. Si aceste consecinte trebuie, in egala masura, comunicate foarte clar copilului. In caz contrar, regulile sunt ca niste legi fara penalitati, adica sunt inutile.

Strategii pentru comportamente problema

2. Actionati logic in loc sa reactionati emotional

Este nevoie de putin exercitiu pentru a va calma in situatiile problema, insa efortul merita din plin! Daca peste emotiile copilului venim si noi, ca adulti, cu emotiile noastre, rezulta reteta dezastrului. Cineva din aceasta poveste trebuie sa fie “capul limpede”, si acela nu poate fi copilul! Cititi aici cateva sfaturi utile pentru parintii nervosi.

3. Alegeti-va bataliile

Renuntati la ideea de a avea un copil care tot timpul si in orice circumstanta sa faca numai ce trebuie, cum trebuie, si sa nu incalce nicio limita. Acest copil nu s-a nascut inca. Prin urmare, trebuie sa va alegeti cateva “batalii” importante pe care sa nu le pierdeti, si acestea trebuie sa fie in legatura cu principiile si valorile dumneavoastra de viata. Ca de exemplu: sa ne respectam unii pe altii, sa aratam ca ne iubim, sa nu mintim, sa nu distrugem si sa nu facem rau altora, sa depunem efort pentru a avea rezultate etc. In rest, conteaza mai putin cu ce bluza sa se imbrace si cu ce pantalon se potriveste cel mai bine cand iesiti in oras.

Publicat de: Kidspots

error: Content is protected !!